Concorde, avionul care a călătorit spre viitor când lumea nu era pregătită
Avioanele Concorde ofereau cândva transport mai rapid decât viteza sunetului pentru aceia care își permiteau, dar între timp au ajuns piese de muzeu.
Pe 2 martie 1969, a fost înregistrat primul zbor al supersonicului franco-britanic de călători, Concorde 001. Câteva luni mai târziu, pe 1 octombrie, a depășit viteza sunetului și a intrat în istorie. A fost însă introdus oficial în exploatare mulți ani mai târziu, pe 21 ianuarie 1976. Finalul a venit pe 26 noiembrie 2003, când a fost retras din activitate.
Ca urmare a accidentului din 25 iulie 2000, dar n-au lipsit și costurile foarte mari și efectele post atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, avionul nu mai avea o piață. Ultimul zbor a fost pe 24 noiembrie 2003.
Când încă mai existau, avioanele supersonice Concorde reprezentau tot ce avea aviația mai bun de oferit. Aveau un design futurist și elegant, care părea desprins din viitor. Biletele costau pe măsură. Totuși, oamenii erau dispuși să scoată din buzunar mii de dolari pentru a zbura mai sus decât orice alt avion comercial.
Înainte am vorbit despre toate motivele care au dus la „moartea” Concorde. Acum e vremea să discutăm și despre acele lucruri mai mult sau mai puțin cunoscute despre avionul care a schimbat aviația.
Din Concorde puteai vedea lejer curba Pământului
Avionul putea zbura mai sus decât orice alt avion comercial – la 18.288 de metri deasupra Pământului, spre deosebire de 10.500 de metri. La acea altitudine, pasagerii se puteau bucura de o priveliște unică. De acolo, puteau observa curbura Pământului.
Numele Concorde a reflectat colaborarea dintre Anglia și Franța
Concorde a fost dezvoltat și construit de ingineri britanici și francezi. Colaborarea a fost parte a unui acord internațional între cele două țări. Dacă vreuna din țări încălca tratatul sau se retrăgea, ar fi existat repercursiuni neplăcute, potrivit Ten Facts About.
[readmore]
Numele avionului a fost ales pentru că, atât în engleză, cât și în franceză, însemna „acord”. Totul a mers bine până când au început să apară problemele și tot proiectul să devină o legendă din hangar.
Concorde a avut primul zbor în jurul lumii
Poate cel mai fascinant zbor efectuat de Concorde a fost cel din 8 noiembrie 1986. Atunci, un avion British Airways a făcut înconjurul lumii. A străbătut 45.438 de kilometri în 29 de ore și 59 de minute.
Oamenii nu erau singurii transportați cu Concorde
Cu Concorde puteau călători doar cei mai bogați oameni ai planetei. Cu toate astea, avionul mai era folosit și pentru transportul de diamante și organe, conform Aviation CV. Transportul de organe a mărit șansele oamenilor a căror viață depindea de un transplant.
Concorde a avut un singur accident fatal
Pe 25 iulie 2000, Concorde a avut primul și singurul accident fatal. La decolare, avionul a lovit o bucată de titan, care a spart roata și a făcut ca rezervorul de combustibil să ia foc.
Flacăra a ajuns la aripa stângă și, la câteva minute de la înălțare, Concorde s-a prăbușit peste un hotel din apropierea aeroportului. În urma accidentului, toți cei 109 oameni care se aflau la bord, precum și patru de la sol, au murit.